Twitter Updates

    follow me on Twitter

    zondag, september 18, 2005

    Mp3-speler op brandstofcel

    Het Japanse Toshiba heeft deze week twee prototypes van mp3-spelers gepresenteerd die gevoed worden door een brandstofcel. Het speciale aan deze prototypes is dat de brandstofcel in de mp3-speler zelf verwerkt zit. Het prototype met flashgeheugen heeft de grootte van een kauwgomverpakking en kan 100mW vermogen opwekken.
    Met 3,5 ml geconcen-treerde methanol in de tank kan het apparaat 35 uur lang spelen. De mp3-speler met een harde schijf is zo groot als een kaartspel en kan over 300mW vermogen beschikken. Na 10 ml methanol getankt te hebben, kan deze versie 60 uur muziek afspelen. Het is nog niet duidelijk of gebruikers zelf de methanol kunnen injecteren of hiervoor aparte eenheden moeten aanschaffen. Toshiba had in 2004 aangekondigd dat hun mp3-spelers met brandstofcel medio 2005 op de markt zouden komen, maar die planning is inmiddels bijgesteld naar 2007.
    Toshiba is niet het enige bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling en implementatie van brandstofcellen. Fujitsu werkt aan een oplader voor mobiele telefoons, IBM en Samsung werken aan een voeding voor de laptop en ook Toshiba werkt aan een externe brandstofcel voor de voeding van laptops en mobiele telefoons. Daar staat tegenover dat Nokia heeft besloten te stoppen met de ontwikkeling van een mobiele telefoon die werkt op een brandstof cel. De techniek zou volgens de Finnen nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn.